Home » Vereniging » Dirigent

Dirigent

Sander van den Houten – dirigent

In oktober 2016 werd Sander benoemd als dirigent van concertkoor Immanuel. Sinds april 2017 is hij organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762.

Hij is ook titulair organist van de Burgwalkerk en van de Broederkerk in Kampen en tweede organist van de Bovenkerk in Kampen.

Op zijn achtste begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis, Zuid-Holland.

Hij deed mee aan concoursen en won diverse prijzen. Zo won hij op het jeugdsolistenconcours in Melissant de derde prijs, op het ensembleconcours in Oude Tonge de tweede prijs en op het Buxtehudeconcours in Zierikzee de eerste prijs.

Zijn vakopleiding tot organist volgde hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome en Aart Bergwerff. Hier behaalde hij zijn bachelordiploma.

In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Theo Jellema.

Sander van den Houten volgde masterclasses bij Willem Tanke, Harold Vogel, Jacques van Oortmerssen en Thomas Trotter. Hij volgt privélessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.

Naast zijn dirigentschap bij Immanuel is hij als dirigent verbonden aan de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte. Ook is hij cantor van de Theologische Universiteit Kampen, vaste begeleider van het Bovenkerk Kamerkoor en van het Kampen Boys Choir.

Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk.

In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.

Sander geeft jaarlijks veel concerten als solist, begeleider en continuospeler. Ook heeft hij een privélespraktijk.